Ana içeriğe atla

Korece 현재 시제 어미-şimdiki zaman son eki


        -ㅂ니다/ -습니다   ŞİMDİKİ ZAMAN SON EKİ
        
     Artık zamanları öğrenebiliriz :D zamanları öğrenmek zor değil kurallarını ezberlemez anlayarak öğrenirseniz  o zaman çok kolay cümle kurabilirsiniz.türkçede fiillere zaman eklerinin dışında gelen ekler gelmiyor yani 
geliyorum  diyoruz türkçede ama korecede bu tarz ekler gelmiyor bu yüzden türkçeden daha kolay ve detaysız.korecede zamanlar 3 hitap biçimine göre 3 farklı şekilde kurulur.bu hitap biçimleri saygılı hitap biçimi samimi hitap biçimi ve düşük seviye hitap biçimidir.
        korecede öğrendiğimiz ve öğreneceğimiz eklerin hepsinde ek gelecek kelimenin sonu sessizle bitiyorsa gelen ek ya sesliyle başlar yada şimdiki zaman son ekindeki gibi sessiz ama kendisi de ek olmuş olur burada demek istediğim - ㅂ니다 olması gereken ek ama sessizle biten bir fiile gelmesi gerektiğinde -ㅂ니다 başına - 스eklenip uygun hale getiriliyor(습니다). bunlara dikkat ederseniz hiç zorlanmadan fiili şimdiki zamana çevirirsiniz.



        Yüksek hitap biçimi yani saygılı konuşmada kullanılan son ektir.
Fiilin kökü ünlü harfle biterseㅂ니다 ünsüz harfle biterse 습니다 eki gelir.

örnekler....

gitmek 가다

gidiyor 가  - ㅂ니다 = 갑니다



yemek 먹다

yiyor 먹  - 습니다 = 먹습니다






çalışmak 일하다

çalışıyor 일하  -  ㅂ니다 = 일합니다

çalışıyorum 일합니다

çalışıyorsun 일합니다



gelmek 오다

geliyor 오  -  ㅂ니다 = 옵니다

geliyorum 옵니다

geliyorsun 옵니다





içmek 마시다

içiyor 마시 -ㅂ니다 = 마십니다

içiyorum 마십니다

içiyorsun 마십니다





görmek 보다

görüyor 보  -  ㅂ니다 = 봅니다

görüyorum 봅니다

görüyorsun 봅니다



uyumak 자다

uyuyor 자  - ㅂ니다 = 잡니다

uyuyorum 잡니다

uyuyorsun 잡니다


korecede fiiller benide senide onuda anlatıyor olabilir aynı yukardaki örneklerim gibi uzun uzun cümleler yazabilirdim ama birisi bir şey söylediğinde kimden bahsettiğini anlayamazsan anladığını sandığın cümlenin ne önemi kalıyor ki.Bunun için fiillerle ilgili ilk bilmeniz gereken şey olaya konuşmanın geçtiği öznenin varlığına göre kimden bahsettiği değişir.





Yorumlar

  1. Emeğine sağlık. Her şeyi o kadar ayrıntılı anlatıyorsun ki, hiç zorlanmadan ilerliyorum. E tabi çalışmakta önemli. :) Denizli'de neden bir kurs vermiyorsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen çok basit hatta kötü anlatıyormuşum gibi hissediyorum ama böyle yorumlar almak gerçekten çok güzel:D söylediğiniz gibi çalışmak çok önemli özelliklede isteyerek çalışmak :D denizlide yardım isteyen olursa yardımcı oluyorum hatta korece öğrettiğim bir arkadaşım var ve hala devam ediyoruz ..kurs verecek kadar çok kişi çıkarmı bilemiyorum ama öyle bir istek gelirse elbette hayır demem:D tek kişiyede öğretebilirim yeterki öğrenmek isteyen olsun yardımcı olmak isterim :D

      Sil
  2. Takdir ediyorum seni, kendince öğrenip bu kadar ilerlettiğin için. Hatta bizlere de yardımcı olduğun için. :)
    Denizli'de kendi çabalarımızla bu yaz kısa süreli de olsa kurs verildi. Senin de desteğini alırsak, daha çok katılımın olacağını düşünüyorum. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimde bilgim olsaydı kesin gelirdim..dün tanıştığım bi abla söyledi kent konseyinde buluşuyormuşsunuz hatta bugünde son ders varmış saat 4de sizlerle tanışmaya geleceğim müsait olursan orada tanışmak isterim:D

      Sil
  3. Emine abla söyledi sabah bir arkadaş getiriyorum diye. Demek ki o arkadaşımız sensin. Çok sevindim tanışmış olucaz. :) 4'te görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  4. evet o benim:D gelecek olmana çok sevindim :D 4te görüşürüz:D

    YanıtlaSil
  5. Sadece yüksek hitaptakini söylemişsiniz ama diğer 2 hal ile konuşmak istersek?

    YanıtlaSil
  6. Elzmco:konuları hitap biçimlerine göre ayırdım yani şimdiki zamanda tüm hitaplarını anlatmak yerine.yüksek hitap ta zamanlar,orta seviyede hitaplar şeklinde açıklıyorum zaten orta seviyede şimdiki zamanı anlatmıştım.

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık,çok sağolun :)

    YanıtlaSil
  8. Anlamadığım bir şey var ㅂbu harf ''b'' ama okurken ''m'' olarak okuyoruz neden ? 습 Bunu sım olarak okuyoruz ama sıb değil mi ''b' işareti şunu bi açıklarsınız çok mutlu olurum ㅂ니다 / 습니다

    YanıtlaSil
  9. Selam Ceren! Bir sorum olucakti: okumak fiiliyle simdiki zamanda bir cumle kurmak icin nasil bir kural uygulanir acaba? Sozlukten buldugum kadariyla 읽다 fiili sanirim. Ya da bu tip fiillerle ilgili bir kural varsa ve biliyorsaniz yardim etmenizden cok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba:D 읽다 fiiliyle ilgili sorunu anlayamadım açıklayabilir misin?

      Sil
  10. Her şey için çok teşekkür ama anlamadığım bi yer var.
    Örnekle anlatmak gerekirse çalışıyor çalışıyorsun çalışıyorum kelimelerinde hep aynı şey yazıyo. Acaba biraz daha açıklayabilir misin kafam çok karıştı ?

    YanıtlaSil
  11. Her şey için çok teşekkürler ama anlamadığım bişey var.
    Örnekle anlatmak gerekirse çalışıyor çalışıyorum çalışıyorsun kelimelerinde korece hep aynı şey yazılmış. Kafam çok karıştır biraz daha açıklayabilir misin acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı derken :D farkl örnekler mi istiyorsunuz.bazı yerlerde aynı örnekleri kullanıyorum aradaki fark anlaşılsın diye

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Korece evet,hayır,üzgünüm...

       Koreceyi öğrenmek sadece okunuşlarını öğrenmek değildir ,seri bir biçimde yazabilmek vede iyi telaffuz etmek gerekir.telaffuzu geliştirmekte dinleyerek olur.dizileri izliyoruz bunlardan cok bılgı alıyoruz mesela üzgünüm derken sade bır biçimde  söylenilmesi ,merhaba derken telaffuzumuzu değiştirmemiz gerektiğini  dızılerı ızleyerek ogrenıyoruz.yada rosetta gibi kaliteli programlarla iyice pekiştiriyoruz:D

Korece Sesli harfler

                    merhaba arkadaşlar ilk konumuza başlıyoruz.koreceyi doğru düzgün öğrenmek için hangıl ı yani kore alfabesini öğrenmeniz gerekiyor.eğer yok ben okunuşlarını öğrensem yeter derseniz sonra pişman olursunuz çünkü bi süre sonra yazmak istersiniz ve hangıl ı öğrenseniz bile yazamazsınız çünkü her kelime okunduğu gibi yazılmıyor en önemliside okunuşları birbiriyle neredeyse aynı  olan harfleri hep karıştırırsınız ve yanlış yazarsınız bunun için en iyisi en başından yazılışlarıyla öğrenmek ve alıştırma yaparkende hangılla yazmaktır.

Korece Kaç yaşındasınız?

Her dilde olduğu gibi kore dilinde de başlarken öğrenmeniz gereken ve başlangıç için basit diyaloglara girmenizi sağlayacak olan kalıplar mevcut. Şimdi bu kalıplardan bir kaç tanesini göreceğiz :