Ana içeriğe atla

Korece 인칭 대명사 - Kişi Zamiri


Kişi zamirleri cümle yapsında öğrenmemiz gereken en önemli konulardandır..zamanları işlerkende göreceğiz türkçede cümlenin başına ben yazmasak bile fiildeki son ekten kimden bahsedildiği anlaşılıyor ama korecede fiile öyle bir ek gelmiyor bu yüzden neyi kimi anlattığını anlamanın en kesın yolu kişi zamirlerini bilmektir :D
 

mesela: korece öğreniyorum(türkçe)
            korece öğreniyor(korece)başına 'ben ' gelince kim olduğu anlaşılıyor.

Aslında korece konuşurken   ben -sen  diye söylenilmesine gerek yok zamanla telaffuzdan konuştuğunuz konunun gidişatından doğal olarak kimden bahsedildiğini anlayacaksınız ama bu kişi zamirlerini bilmek çok önemlidir.dinlediğiniz şarkılarda yada dizileri anlamaya çalışırken bunun ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz zaten..







not: çoğul 2.kişide siz: 나희 yi 너희 olarak değiştiriniz.doğrusu 너희 dir.



önemli notlar: 

선생님 öğretmen demek ama evli erkek anlamında (bayım amca)  kullanılıyor.

 o demek 사람 insan demek bir araya geldiklerinde "o kişi" yani kişiyi ifade eden "o" oluyor. 그 사람 ı gördüğünüzde 'o'demelisiniz.

그 분  buradaki 분 saygılı konuşmada kişi demek ama 분 dakika da demek oluyor:D mesela 4분 yazarsa dakikayı 이 분 ,그 분, 저 분 yazıyorsa kişiyi kastediyor demek.
Başında sayı olmasa bile zamanla onun kişiyi mi yoksa dakikayı mı kastettiğini anlayacaksınız.

Birde 그 분들,그 사람들 in sonunda   yazıyor bu ek "lar" ekidir.


 örnekler:


는 제렌입니다.Ben cerenim.

는 세다입니다.Sen sedasın.

그 사람은 여기에 옵니다.buraya geliyor.(samimi)

우리는 갑니다.Biz gidiyoruz.

그 분 의사입니다.O doktordur.(saygılı)

그 사람들은 여기에 있습니다.Onlar burada.














2PM - As Soon As

Yorumlar

  1. Teşekkürler. Merak ettiğim bir konuydu çünkü dizi falan izlerken dikkat ediyordum ama hep farklı söylüyorlardı demek ki evli, genç falan değişiyormuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet korelilerde erkek bayan olduğuna göre yaşına göre hitapların değiliyor:D

      Sil
  2. biraz daha ayrıntılı anlatırmısınız* lütfen, kafam çok karıştı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlayamadığınız yeri sorun açıklamaya çalışayım yazarak bu kadar oluyor :D

      Sil
  3. emeğiniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Senin o saatlerce bizim için yazı yazan ellerini yeruuum. <3 <3 <3
    Abla gerçekten çok saol. Senin sayende Korecem sürekli ilerliyor.
    Bu arada derslerin devamı varmı en son ders 107 de kalmışsın.
    Korece yi kendim öğrendim demiştin değil mi?
    Acaba bu sitedeki tüm konuları bitirince ne yapmalıyım?
    Yani sen öğrenmek için hangi sitelerden yararlandın?
    Lütfen, beni cevapla.^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol yaa cidden yazmak hazırlamak cümleleri hazırlamak çok yoruyor.bazı konular çok kısa oluyor ama onlarda bile ciddi emeğim var.Dersler devam edecek ama hiç vaktim olmuyor yorumlara bile bakmaya vaktim olmuyor bazen ama yavaşta olsa konu eklemeye devam edicem korecede konu biter mi hiç:D

      evet koreceyi kendi çabamla öğreniyorum.bu sitedeki konular bitmez inşallah daha çok konu ekliyeceğim ama googledan arama yapınca yeni çıkan birsürü blog var onları inceleyebilirsin.kitaplar var açıklama yapmamışlar kitaplarda kendi çabanla bir konu üstünde yorumlar yapa yapa çözebiliyorsun ama yinede kitap almalısın elinde kaynak olsun.

      yıllar önce adım adım korece diye bir blog vardı oradan birşeyler aldım ordan burdan toplama çalıştım.şimdiki gibi kaynak yoktu çok zorluk çektim o yüzden bu blogu açtım benim çektiklerimi kimse çekmesin diye:D

      Sil
  5. emeğiniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Korece evet,hayır,üzgünüm...

       Koreceyi öğrenmek sadece okunuşlarını öğrenmek değildir ,seri bir biçimde yazabilmek vede iyi telaffuz etmek gerekir.telaffuzu geliştirmekte dinleyerek olur.dizileri izliyoruz bunlardan cok bılgı alıyoruz mesela üzgünüm derken sade bır biçimde  söylenilmesi ,merhaba derken telaffuzumuzu değiştirmemiz gerektiğini  dızılerı ızleyerek ogrenıyoruz.yada rosetta gibi kaliteli programlarla iyice pekiştiriyoruz:D

Korece Sesli harfler

                    merhaba arkadaşlar ilk konumuza başlıyoruz.koreceyi doğru düzgün öğrenmek için hangıl ı yani kore alfabesini öğrenmeniz gerekiyor.eğer yok ben okunuşlarını öğrensem yeter derseniz sonra pişman olursunuz çünkü bi süre sonra yazmak istersiniz ve hangıl ı öğrenseniz bile yazamazsınız çünkü her kelime okunduğu gibi yazılmıyor en önemliside okunuşları birbiriyle neredeyse aynı  olan harfleri hep karıştırırsınız ve yanlış yazarsınız bunun için en iyisi en başından yazılışlarıyla öğrenmek ve alıştırma yaparkende hangılla yazmaktır.

Korece Kaç yaşındasınız?

Her dilde olduğu gibi kore dilinde de başlarken öğrenmeniz gereken ve başlangıç için basit diyaloglara girmenizi sağlayacak olan kalıplar mevcut. Şimdi bu kalıplardan bir kaç tanesini göreceğiz :